Hvis du var en fisk, ville du spist sluken?

Vi ser stadig en økende strøm av svindelforsøk som truer manges sikkerhet på nett. Phishing er en av de mest utbredte metodene svindlere bruker for å lure informasjon fra intetanende individer og bedrifter. Vi vil gjerne gjøre vårt for å opplyse og ruste deg mot disse truslene.

Hva er Phishing?

Phishing kan sammenlignes med fisking, hvor svindlere kaster ut agn i håp om at du biter på. I denne sammenhengen er agnet ofte en lenke som ser ut til å være fra en troverdig kilde, som Meta eller Google. Ville du som en fisk, bevisst bitt på en sluk? Neppe. Likevel, med stadig mer overbevisende agn, blir det vanskeligere å skille ekte henvendelser fra svindelforsøk. Vi og våre kunder opplever dessverre stadig forsøk på svindel, hvor avsender-adressene ser ekte ut og designet på e-postene er svært profesjonelt laget. Nå som kunstig intelligens også har kommet på banen, er det enklere for hackerne å perfeksjonere språket.

Målet med phishing er å stjele sensitiv informasjon som passord, bankinformasjon eller tilgang til dine digitale kontoer. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for den som blir hacket. For eksempel, hvis du administrerer kontoer som kjører betalt annonsering, ligger det ofte et betalingsmiddel knyttet til kontoen. Dette er gull verdt for svindlere. Konsekvensene kan variere fra økonomisk tap til identitetstyveri, og i verste fall, tap av tillit fra dine kunder eller følgere.

Det ser kanskje ekte ut, men hold deg unna!

Ikke klikk på lenker eller knapper, uansett hva. Det er vår anbefaling. Bildet viser et phishingforsøk, til tross for at eposten ser helt ekte ut. I dette tilfellet er det anbefalt å besøke Meta Business Manager i en ny nettleser, uten å gå via lenken i e-posten. Derfra kan du se om informasjonen faktisk stemmer eller ikke.

Sikre deg mot angrep

For å beskytte deg mot phishing, er det viktig å være kritisk til informasjonen du mottar og hvordan du reagerer på den. Her er noen huskeregler:

Vær kritisk til lenker: Tenk på lenken som en sluk. Du ville ikke bitt på den som en fisk, så hvorfor klikke på en mistenkelig lenke? Mottar du en e-post som hevder å være fra Facebook om at annonsene dine er stanset, logg inn direkte på plattformen for å sjekke statusen selv.

Rutiner for passord: Ha gode rutiner for å bytte passord regelmessig og bruk alltid tofaktorautentisering ved innlogging. Dette legger et ekstra lag med sikkerhet.

Vær forsiktig med informasjon over telefon: Svindlere kan også kontakte deg over telefon, utgi seg for å være fra troverdige selskaper. Gi aldri fra deg passord eller annen sensitiv informasjon over telefon.

Menneskelig feil: Det er trist å innse, men mennesket er ofte det svakeste leddet i sikkerhetskjeden. Vær forsiktig med hva du deler på nett og vær alltid skeptisk til henvendelser som ber om personlig eller finansiell informasjon.

Du må agere raskt

Vær som en falk, snu deg fort dersom noe skurrer. Skulle uhellet være ute, og du mistenker at du har blitt et offer for phishing, er det viktig å handle raskt. Kontakt banken din umiddelbart og sperr alle kort som er knyttet til kontoen. Det aller beste er å være proaktiv. Vær kritisk til hva du klikker på. Aller helst, ikke klikk på noe som helst. Det finnes alltid en vei rundt. Istedenfor å klikke på lenken i e-posten fra “Facebook”, bør du manuelt skrive adressen “facebook.com” i en ny nettleser, for deretter å klikke deg videre til stedet mailen vil at du skal gjøre noe. Kanskje det er en omvei, men det kan også være avgjørende for at du unngår å bli et offer for hackerne.

Neste
Neste

Dette betyr nye Google Consent Mode for din bedrift